Egy lépésről lépésre útmutató az ingatlanvásárláshoz Horvátországban

Alpha Luxe Group Hogyan vásárolj ingatlant Isztriában: Tanácsok az Alpha Luxe Group ingatlanügynökségtől, a partnere Porečben

1. Kataszteri nyilvántartások keresése

Mielőtt ajánlatot tennél, ellenőrizd az ingatlan nyilvántartást, amely tartalmazza a következőket:

 • Az ingatlan mérete négyzetméterben
 • Az ingatlan célja
 • A tulajdonos neve(i)
 • Esetenként a tulajdonos OIB-je(i)
 • A tulajdonos bejegyzett címe(i)
 • Bármilyen terhek vagy jogok az ingatlanra

2. Övezeti információk ellenőrzése

Ellenőrizd, hogy az ingatlan lakó- vagy mezőgazdasági célú-e az Építési és Területrendezési Hivatalnál (Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje) tett kérelem benyújtásával. Ha az ingatlan lakóingatlan, és nem horvát állampolgár vagy, igazolást kell kérned erről. A költsége körülbelül 5 euró.

3. Adásvételi szerződés előkészítése

A vásárló ügyvédje általában készíti el az adásvételi szerződést, amely meghatározza az előleg és a vétel feltételeit. Az előleg, tipikusan 10%, melyet "kapara"-nak hívnak, a vevőt terheli. A szerződés notarizált példányaira szükség van az eladó és a vevő számára. A szerződéseket közjegyző notarizálja.

4. Engedély kérése a vásárlásra az igazságügyi minisztériumtól

A külföldieknek engedélyt kell kérniük az Igazságügyi Minisztériumtól ingatlan vásárlásához Horvátországban. Az EU/EGT állampolgárok ezt a lépést kihagyhatják. A folyamat során az Igazságügyi Minisztérium ellenőrzi a létező kölcsönösségi megállapodásokat a nemzetiségi országoddal. Benyújtható egy kérelem az Igazságügyi Minisztériumnak, amely tartalmazza a következőket:

 • Eredeti tanúsítvány az Építési és Területrendezési Hivataltól (Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje)
 • A vásárlási szerződés notarizált másolata
 • Tanúsítvány a földhivataltól, amely megerősíti, hogy az eladó a tulajdonos
 • A vásárló állampolgárságának igazolása, például notarizált útlevél
 • Az Egyesült Államok és Kanada állampolgárai számára az utolsó cím igazolására szolgáló notarizált jogosítvány másolata
 • Horvátországi lakcímazonosító másolata, ha van
 • Eredeti meghatalmazás egy horvátországi képviselő számára, aki postát fogadhat az Ön nevében, ha nincs regisztrált címed Horvátországban

Ingatlan regisztráció:

Az Igazságügyi Minisztériumtól való engedély megszerzése után regisztráld az ingatlant a földhivatalnál tett kérelem benyújtásával. A kérelemnek tartalmaznia kell a következőket:

 • A notarizált adásvételi szerződés vagy átruházási okirat másolata és minden egyéb vonatkozó dokumentum, amely megalapozza az ingatlan tulajdonjogát
 • Adóengedélyezési tanúsítvány
 • Regisztrációs díj, amely változik az ingatlan értékétől függően

Miután a dokumentumokat átnézték, a földhivatal a nevedre regisztrálja az ingatlant. Megkapod a tulajdonosi tanúsítványt vagy a tulajdonjogi okiratot.

6. Adók és díjak fizetése ingatlan vásárlása során Horvátországban

Amint az Igazságügyi Minisztérium jóváhagyja a vásárlást, itt az ideje, hogy elvégezd a végső lépéseket, beleértve a szükséges adók és díjak fizetését. A tervezés és költségvetés kritikus, mivel ezek az adók és díjak körülbelül a vételár 6-7%-át tehetik ki.

Ingatlan vásárlásakor Horvátországban az alábbi adókat és díjakat kell fizetned:

 • Ingatlan-átruházási adó: Ezt az adót a vételár vagy az ingatlan értékelt értéke alapján (amelyik magasabb) 3%-ként számolják, és a vevő fizeti.
 • Közjegyzői díjak: A vásárlási szerződés notarizálásának díjai az ingatlan értékétől függenek és 70-től 270 euróig terjednek.
 • Adminisztratív díjak: Ezek a díjak az ingatlan tulajdonjogának átírásával kapcsolatos költségeket fedezik, és 200-tól 400 euróig terjedhetnek.
 • Ingatlanközvetítői jutalék: Ha ingatlanközvetítő segítségével találtad meg az ingatlant, neked kell fizetned a jutalékukat, ami általában a vételár 3%-a.

7. A tulajdonjog átírásának regisztrálása

Az adók és díjak kifizetése után a vásárlási folyamat utolsó lépése a tulajdonjog átírásának regisztrálása a földhivatalnál. Ezt általában a közjegyző intézi, aki a vásárlási szerződést notarizálta. Miután a tulajdonjog átírása regisztrálva van, megkapod a vlasnički list-et, amely bizonyítja, hogy te vagy az ingatlan jogos tulajdonosa.

Vásárlási tippek Horvátországban:

Az ingatlanvásárlás folyamatának megkönnyítése érdekében fontolj meg néhány tippet:

 • Alkalmazz megbízható ingatlanjogászt, hogy védd az érdekeidet és biztosítsd a zökkenőmentes vásárlási folyamatot.
 • Ellenőrizd az ingatlannal kapcsolatos tartozásokat vagy terheket a vásárlás lezárása előtt, hogy elkerüld a jövőbeli potenciális kötelezettségeket.
 • Óvakodj az hiányos papírmunkával rendelkező ingatlanoktól, amelyek később jogi problémákhoz vezethetnek. Győződj meg arról, hogy minden papírmunka rendben van a vásárlás folytatása előtt.
 • Gondolkodj ingatlanközvetítő alkalmazásán, hogy egyszerűsítsd a folyamatot és megtaláld az igényeidnek megfelelő ingatlant.
 • Legyél türelmes, mert az ingatlanvásárlás Horvátországban időigényes és sok papírmunkát igényel. Hagyj elegendő időt a vásárlási folyamat befejezésére.

Összefoglalva, ingatlan vásárlása Horvátországban kiváló befektetés lehet külföldiek számára, akik hosszabb ideig szeretné nnek ott tartózkodni. Azonban a folyamat bonyolult lehet, és fontos, hogy megbízható ingatlanjogászt vegyél igénybe, és kövessd az eljárási lépéseket gondosan, hogy elkerüld a csalásokat és a téves információt.

Alpha Luxe Group-nak dedikált jogi osztálya van, hogy biztosítsa az ingatlan tranzakció minden aspektusát a legnagyobb gondossággal és a részletekre való odafigyeléssel kezelik.

Az ebben az útmutatóban vázolt lépések követésével és a szükséges elővigyázatosság betartásával sikeresen vásárolhatsz ingatlant Horvátországban és élvezheted mindazt, amit ez a gyönyörű ország kínál.

Alpha Luxe Group itt van, hogy segítsen az eljáráson végigvezetni, a piac megértésétől az üzlet lezárásáig.

Tehát miért várj? Kezdj az ingatlantulajdonos útjára ma!

Vedd fel a kapcsolatot Alpha Luxe Group-pal, és engedd, hogy szakértői csapatunk segítsen megtalálni az álmaid ingatlanát Isztriában, legyen az egy kényelmes lakás vagy egy luxus villa.

Segítségünkkel a vásárlási folyamat sima és élvezetes élmény lehet.

+385 52 204 933